> > Rietdekken, een waar ambacht    
 
     
 

Het riet wordt bevestigd op de pan/rietlatten die ca. 28 cm uit elkaar zitten en die op sporen zijn bevestigd. Om het riet vooral aan de onderzijde tegen opwaaien te beschermen wordt er een knelplank aangebracht en een extra lat om het riet vaster te kunnen krijgen. Voordat we het riet aanbrengen leggen we een decoratiemat aan, deze vergemakkelijkt het rietdekken zodat de pluimen van het aan te brengen riet niet tussen de panlatten komen.


Het dekriet wordt laagsgewijs van onder af naar boven toe aan de latten bevestigd met de pluim omhoog. Vroeger werd het riet vastgebonden aan de rietlatten met wilgentenen. Deze wilgentenen werden in de herfst en winter geoogst. Waren ze te droog dan werden ze in het water gelegd, waardoor ze taai en buigzaam werden. Als horizontale binding werd de gaarde gebruikt, dit is een 2- of 3 jarig griendhout van 2 1/2 - 3 meter lang.
De gaarden en wilgentenen zijn nu vervangen door gegalvaniseerde staven en gegalvaniseerd roestvrijstaal.

Onze riet keuze
Het door ons toegepaste riet van eerste kwaliteit, betrekken we voornamelijk uit Nederland. De rietkeuze worden door ons persoonlijk geselecteerd. We noemen dit het zogenaamde inlands Kalenberg-riet en/of het Friese riet. Tevens verwerken wij, ook wel aanbevolen door de Vakfederatie Rietdekkers, Wieden Riet. Gelabeld Wieden Riet is afkomstig uit het natuurgebied 'de Wieden' uit Noord-West Overijssel.

Nokafwerking
De nokafwerking doen wij met rietvorsten van de Makkumer aardewerkfabriek 'Tichelaar'. In overleg met de klant kan gekozen worden voor passende uilenborden.

Levensduur
De levensduur van het dak is van meerdere factoren afhankelijk. Enorm belangrijk is de kwaliteit van het riet en de manier waarop het dak wordt gemaakt. De hellingshoek van het dak is ook van belang; hoe steiler hoe beter.

Schroefdaksysteem - gesloten constructie
Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd

Materiaal
Het plaatmateriaal (van 19 mm dikte i.v.m. de schroeflengte) kan bestaan uit; multiplex, OSB-plaat, Spaanplaat V131 verlijmd (het groene spaanplaat) underlayment etc.

Geen spouw
De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is hiermee tochtdicht.

Relatief brandveilig
Er is een harde scheiding tussen binnen en buiten.
Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.

Een dergelijk dak heeft een Rc waarde van ongeveer 1,5 en voldoet daarmee nog niet aan de norm (Rc=2,5) van het Bouwbesluit. Nieuwe daken worden daarom vrijwel altijd op een voor dit doel geschikt isolatiepaneel aangebracht. 

Al voor het aanbrengen van de rietlaag (de spreilaag vervalt) is de kap al "dicht". Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd, dan kan het plaatmateriaal vervangen worden door een sandwich schroefpaneel of er kan van binnenuit aanvullend worden geïsoleerd.
Voor nieuwe panden is, i.v.m. de energie-prestatie-norm (EPN), altijd een isolatiepaneel noodzakelijk.